Visie vanuit de Fietsersbond

Fietspaden Burgemeester Van Grunsvenplein

Het Burgemeester Van Grunsvenplein is opnieuw ingericht. Het is mooi en modern vormgegeven en een compliment waard. Maar de fietspaden zijn er ‘bekaaid’ vanaf gekomen. Voor fietsers is de nieuwe inrichting toch wel ‘inleveren’ op comfort en verkeersveiligheid. En er zijn te veel conflictsituaties met voetgangers.

VG-plein 1
Hier lopen de mensen met de kinderwagen de fietsers tegemoet!

De Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg heeft hierover een brief geschreven aan de gemeente. Ook anderen hebben ertegen geageerd. En dat heeft ook wel tot wat maatregelen geleid zoals het schilderen van fietsen op het wegdek, om zo het fietspad meer attentiewaarde te geven. Dat heeft echter onvoldoende geholpen.

Het belangrijkste bezwaar is dat het fietspad te weinig onderscheidend is ten opzichte van de overige delen van het plein. Daardoor realiseren voetgangers zich vaak niet dat zij op een fietspad lopen. Dit heeft tot gevolg dat voetgangers niet alert zijn. Bij de bushaltes bestaat het risico dat wachtende voetgangers vooral letten op de aankomende bus en dan snel toelopen waarbij ze niet of onvoldoende op de fietsers letten. Ook uitstappende buspassagiers krijgen onvoldoende signalen dat ze vrijwel onmiddellijk op het fietspad lopen.

VG-plein 2
Deze mensen lopen met de rug naar de naderende fietsers toe.

Omdat het een fietspad is, zou de fietser er met normale snelheid over moeten kunnen rijden, erop vertrouwend dat andere weggebruikers zich ervan bewust zijn dat de fietser hier voorrang heeft. Nu bestaat de indruk dat de verantwoordelijkheid voor een veilige passage van het plein bij de fietser wordt gelegd.

Dat op het fietspad voor de decoratie donkere dwarsstroken zijn aangebracht van hergebruikte stenen van het oude plein, is aardig uit oogpunt van circulariteit, maar draagt ook bij aan de onherkenbaarheid van het fietspad en is tevens door de ongelijkheid van het wegdek minder comfortabel.

VG-plein 3
Bij de bushalte zitten mensen direct naast het fietspad, of staan erop.

Het is overigens positief dat de fietspaden geen opstaande randen hebben, zodat uitwijken wel weer veilig kan, maar de grijze begrenzing is onvoldoende onderscheidend ten opzichte van de ook met afwisselende grijstinten bestrate plein, waar overigens ook als erf vrij kan worden gefietst.
Als oplossing voor de gerezen problemen is het beter dat de fietspaden op het Burgemeester van Grunsvenplein een rood wegdek krijgen. Dat dit minder esthetisch is mag geen doorslaggevend argument zijn omdat verkeersveiligheid prevaleert boven ‘mooi uitzien’.

Categorieën